EGİAD Gelecek için Sürdürülebilirlik Zirvesi

EGİAD Gelecek için Sürdürülebilirlik Zirvesi

598
PAYLAŞ

İklim değişikliği, ekonomik dalgalanmalar, savaş, kaynakların bilinçsizce kullanımı, ormansızlaşma, Covid 19’un tedarik zincirlerinin kusur ve kırılganlığını ortaya çıkarması gibi birçok sarsıcı olay Dünya sisteminin tekrar tekrar ele alınması gerektiğini ortaya koydu. Öte yandan mevcut bu tehditler hem insan hem de gezegen sağlığını koruyan sistemin yeniden şekillenmesi ve yeşil dönüşüme geçilmesi için arayışları arttırdı. Küresel iklim krizinin yarattığı olumsuz etkilerin artışını bertaraf etmek için son 2 yıldır çeşitli etkinliklerle sesini duyuran EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği bu çerçevede dev bir zirve ile sürdürülebilir yeni sistemin kapılarını iş dünyasına açtı. Bu kapsamda son iki yılda İzmir’den bir çıkış noktası yakalayan ve dikkatleri üzerine çekmeyi başaran EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, Gelecek İçin Sürdürülebilirlik başlığı altında CK Architecture Interiors Ana Sponsorluğu’nda 16 Kasım’da tam günlük bir zirve ile iş dünyası, dijitalleşme ve toplumsal dönüşümü tüm yetkin isimlerin katılımıyla masaya yatırdı. İZQ’da gerçekleşen zirve ile tüm sektörlerden önemli paydaşlar, dönüşümü harekete geçiren stratejileri, yatırımları, inovasyonları ve işbirliklerini kürsüye taşıdı.

İzQ İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen EGİAD Gelecek İçin Sürdürülebilirlik Zirvesi’ne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İZTO Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, BASİFED Başkanı Mehmet Ali Kasalı, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Mehmet Ali Susam, İzmir Kent Değerlerini Koruma Komitesi Baskanı Uğur Yüce, EGİFED Başkanı Aydın Buğra İlter, Geçmiş Dönem EGİAD Başkanı Temel Aycan Şen, İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, Denizli Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan Urhan katıldı.

Farklı başlıklarda 6 panel altında düzenlenen zirvenin açılış konuşmalarını EGlAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Odası (IZTO) Yönelim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, CK Architecture Interiors Kurucusu Mimar Cem Kapancıoğlu yaptı.

EGlAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, EGİAD’ın yönetimini üstlendikleri 16. Dönemde, ana temanın “Dinamizm ve Sürdürülebilirlik” olduğunu belirterek, dönemin sonuna yaklaşılan şu günlerde de çalışmalarını “Gelecek İçin Sürdürülebilirlik” Zirvesiyle taçlandırmak istediklerini kaydetti. İş dünyasında dinamizm gereği süratli çalışmaya, hızlı hareket etmeye, yetinmemeye, zorlamaya, daha fazlası ve daha iyisi için uğraşmaya özen gösterdiklerini ifade eden Yelkenbiçer, ancak dengeyi de sürdürülebilirlikle sağladıklarını vurguladı. Yelkenbiçer sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sürdürülebilirlik temasını hepimiz önce “iklim değişikliği” boyutunda algılıyoruz çünkü 2050 yılında İstanbul da dahil olmak üzere birçok dünya metropolünün su altında kalacağı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Yani önümüzde ölümcül bir tehdit var… Dünyamızı korumak için hep birlikte ve her gün mücadele etmeliyiz.”

CK Architecture Interiors Kurucusu Mimar Cem Kapancıoğlu da konuşmasında, sürdürülebilirliğin şirketlerine çok büyük artılar sağladığını belirterek, “Kullandığımız tüm ürün ve malzemelerde, tüm çalışmalarda sürdürülebilirliği ön plana aldık. Bu bakış açısı hem bize hem kentlerimize büyük bir dönüşüm ve gelişim sağladı” dedi.

Daha sonra kürsüde yer alan İzmir Ticaret Odası (IZTO) Yönelim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise, sürdürülebilirlik kavramının son 5-6 yıldır iş dünyasının gündeminde olduğunu belirtti. Kaynakların ekonomik büyümeyi sağlamak için kullanıldığına dikkat çeken Özgener, “Son 20 yılda sıklığı ve şiddeti artan ekonomik, finansal, iklimsel ve hatta sosyal krizler, dünyayı ve dünyada yaşayan bütün canlıları ekonomik büyümeye hizmet etmek için kullanamayacağımızı gösteriyor. Tam tersi bir yapıyı kurgulamak ve yürütmek zorundayız. Yani ekonomik büyüme, gezegenimizin devamlılığına ve gezegendeki tüm canlıların hayatta kalmasına hizmet etmeli.” diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de göreve geldiği günden bu yana, kent yönetiminde sürdürülebilir bir kent politikasını temel aldıklarını ifade etti.

“Bizim için sürdürülebilirlik demek ahde ve geleceğe vefa demek” ifadelerini kullanan Soyer, “Biz geçmişten aldığımız 8 bin 500 yıllık mirası pırıl pırıl gençlerimize aktarabilmek ve İzmir’de değişimle uyumlu bir yaşam tesis etmek için çalışıyoruz. Ve bu döngünün uyum içerisinde devam edebilmesi için hep birlikte ne gerekiyorsa yapmak zorundayız. Biz İzmir’de, gezegenimizin bugün geldiği noktada bu ihtiyacı gördük. Eylül 2021’de İzmir’de düzenlediğimiz Kültür Zirvesinde sürdürülebilirlikten çok daha kapsayıcı bir kavram ortaya koyduk: ‘Döngüsel kültür.’ Şehrimizi doğasıyla uyumlu, birbirimizle uyumdan beslenen, geçmişimizle uyumun temelleri üzerinde yükselen ve değişimle uyum içinde yaşamaya odaklanmış bir döngüsel kültür coğrafyası haline getirmek için harekete geçtik. Gururla söyleyebilirim ki, bunun için Türkiye’de ilk defa Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını yüzde yüz kapsayan bir stratejik plan geliştirdik. Bu stratejimizle giderek derinleşen yoksulluğa, karamsarlığa rağmen; şehrimizdeki refahı artırmak ve adil bir şekilde bölüşmek için bir yol haritası ortaya koyduk” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ilk panelde, Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, İzmir Girişimcilik Endeksi Raporu Lansmanında EGİAD Think Tank Raporu tanıtımını gerçekleştirdi. EGİAD ile İstanbul Ekonomik Araştırma tarafından ortak yürütülen ve bir ilk olan bu araştırma, bölgemizin girişimcilik konusundaki fotoğrafını sunarak, bundan sonraki stratejik planlamanın kentin bütün bileşenleriyle nasıl yapılması gerektiğine ışık tuttu. Küresel çapta kabul görmüş araştırma metodolojisi ile mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerilerini analiz etmek üzere aylardır süren çalışma zirvede kamuoyu ile paylaşıldı. Gerçekleştirilen araştırmanın İzmir’in Girişimcilik Ekosistemini 360 derece açı ve tüm paydaş kuruluşları kapsayacak şekilde hazırlanması dikkat çekti.

Moderatörlüğünü, Sektörel ve Çevresel Sürdürülebilirlik Uzmanı Ferdi Akarsu’nun yaptığı ‘Sürdürülebilirlik Paneli’ne, ESG Türkiye Genel Müdürü Cenk Türker, TP1 Composites EMEA Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Gökhan Serdar, Norm Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik Komite Başkanı Duygu Uysal Simrooğlu ve Coca-Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Servet Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.

Siber Dayanıklılık Panelinde Palo Alto Networks Gelişen Piyasalar Baş Güvenlik Yetkilisi Haider Pasha, konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü Ticaret Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Seda Gök’ün yaptığı Geleceğin İş Dünyası Paneli’nde ise, Aenesa Ürün Geliştirme ve Teknoloji Direktörü Can Aksakal, EY Türkiye Blockchain Desk Lideri Esra Özdemir, Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü İsmail Yamangil konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü Cevdet İnci Eğitim Vakfı’ndan Ece Elbirlik Ürkmez’in gerçekleştirdiği Toplum Paneli’nin konuşmacıları; Akademisyen, Sosyal Girişimci Itır Erhart, Bilim Virüsü Kurucusu Şule Yücebıyık, Youth For Climate Turkey & Fridays For Future International İklim Aktivisti Atlas Sarrafoğlu oldu.

Son olarak, ‘Modern Zamanlar, Değişen Beklentiler: Yarın Bize Neler Getirecek? panelinde Tarihçi Yazar Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan konuşmacı olarak yer aldı. Zirvenin Ana Sponsoru CK Architecture İnteriors, Altın Sponsoru, Tanyer Tan Urla, Yaka Sponsorları Ege Endüstri, Jantsa, Erdal Etiket, Dikkan, Eksen, Milagro oldu. Konaklama sponsorları En Motel ve Marriott İzmir. Dijital Baskı ve Reklam Sponsoru Can Dijital Baskı Reklam şirketi oldu. Logo Sponsorları ise, AsGrup, Roteks, Yelkenbiçer Şirketler Grubu, 3 KA Tekstil, İnci Akademi, Tutum Mali Müşavirlik, Frigoduman, Serter Mobilya, Setaş Elektrik, Coffemania, İdeal Yapı, İnteryağ, İzeltaş, Söktaş, Olten Sanat Vakfı, Yarol Hukuk Bürosu, Kimflor, Norm Holding, QNB Finasleasing, 4Team Organizasyon, Aktif Danışmanlık, Murat Çay Lojistik. Medya Sponsorları Dünya, Ticaret, Ege Telgraf, Hürriyet, Milliyet, Posta, Yenigün, İlkses, 9 Eylül, İz Gazete oldu.