Finlandiya Kadın Girişimciler Federasyonu ve EGİAD Kadın Girişimciliği Destekleyecek
Finlandiya Kadın Girişimciler Federasyonu Yöneticisi Heli Järvinen, EGİAD’ı ziyaret etti
Türkiye ziyaret programı kapsamında Ankara, İzmir ve İstanbul’daki kadın girişimcilerle ve önemli iş örgütleriyle biraraya gelen Finlandiya Kadın Girişimciler Federasyonu Yöneticisi Heli Järvinen, İzmir programında EGİAD yönetimini de ziyaret etti.
Ziyarete, Finlandiya Ticaret Müsteşarı Mika Mickelson, Finlandiya Kadın Girişimciler Federasyonu Yöneticisi Heli Järvinen, Finlandiya İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Ali Molay, ANGİKAD Başkanı Renan Ceylan, ANGİKAD Genel Sekreteri Funda Dağdelen, ANGİKAD Üyesi Hande Öztürk, Finlandiye Fahri Konsolosu Sekreteri Nurhan Dirik katıldı. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya ve EGİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Reşat Moral, Cenk Öztap, Gökçe Baysak, Özüm İlter Demirci’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, kadın istihdamı ve girişimciliğinin desteklenmesi görüşüldü.
Türk kadınlarının ticari hayatta daha fazla yer almasını sağlamanın, onlara iş alanlarında ve girişimcilikle ilgili konularda rehberlik ve öncülük etmenin önemine değinilen görüşmede, iş hayatındaki kadınların özellikle gebelik süresi boyunca da mutlaka desteklenmesi gerektiğinin altı çizildi.
7 bine yakın üyesi olan ve 80 yerel kuruluşla işbirliği içinde çalışan Finlandiya Kadın Girişimciler Federasyonu’nun EGİAD gibi güçlü bir iş örgütü ile kadın girişimciliğinin desteklenmesi konusunda işbirliği içinde olmak istediğini belirten Federasyon Yöneticisi Heli Järvinen, “Amacımız, Türk kadın girişimcilerle ve girişimciliği destekleyen derneklerle federasyonumuzun olası işbirliğini arttırmaktır. 1947’de kurulan Federasyonun amacı üyelerin ekonomik ve toplumsal menfaatlerini geliştirmek ve korumaktır. Federasyonun herhangi bir siyasi partiyle yakınlığı veya bağlantısı bulunmuyor. Fin kadınlar bütün siyasi haklarını 1906’da elde ederek dünyada siyasi haklarını kazanan ilk kadınlar olmuşlardır. Fin kadınlar aynı zamanda kendi şirketlerini kuran ve ticari hayatta yer alan ilk kadınlar arasındadır. Dünyada ilk girişimci kadın derneklerinin kurulduğu ülkelerden biri olması da Finlandiya’nın girişimci kadınlarının öncülük ettiği alanlardan biridir. Kadınlar ne yazık ki halen ne Finlandiya’da ne de Türkiye’de girişimcilikte yeterince yer almıyorlar. Finlandiya’da kadınlar tarafından yönetilen şirketlerin sayısı yüzde 30 civarında, Türkiye’de ise yüzde 10. Ortak işbirlikleri ile ülkeler arasında kadın girişimciliğini arttırabileceğimize inanıyoruz” dedi.
EGİAD Başkanı Seda Kaya ise, EGİAD’ın modern, çağdaş yapısı ile her zaman kadın girişimciliğinin arkasında olduğunu belirterek, yüzde 30 ‘luk bir kadın üye profiline sahip olduklarını vurguladı. Siyasi, sosyal, ekonomik gelişimi sağlayacak en önemli noktalardan birinin kadın girişimciliğinin desteklenmek olduğunun altını çizen Kaya, “Hayatın her alanına cinsiyet eşitliğini yaymak gerekmekte. Özellikle gebelik süresinde çalışma hayatına ket vurulan kadınların arkasında yer alarak, onları kaybetmemek gerekmekte. Türkiye nüfusunun %49,8’ini kadın nüfus ve %50,2’sini erkek nüfus oluşturduğuna göre, kadınları iş hayatından ayrı düşünemeyiz. Türkiye’de işverenler içerisinde kendi işini kuran ve girişimcilik faaliyetleri içerisinde olan kadınların oranı %13 olarak belirlenmiştir. Bu oranı arttırıcı çalışmalar yapmak üzere çeşitli mentorlük ve melek yatırımcılık programlarını destekliyoruz. İşbirliğimiz kadın istihdamını arttıracaktır” dedi.