EGİAD, TÜSİAD’I AĞIRLADI
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), kurulduğu 1990 yılından bu yana gündemin nabzını tutan ve alanında zirve yapmış kişileri konuk ettiği EGE Toplantıları kapsamında, yine büyük isimleri ağırladı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “2014 yılı için Türkiye ve Dünya Ekonomisinin Görünümü”, TÜSİAD Danışmanı Soli Özel “Dış Politika Değerlendirmesi”, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Seyfettin Gürsel ise “Siyasi Reformlar Bağlamında İç Politika Gelişmeleri” başlıklarıyla EGİAD ev sahipliğinde İzmir’de iş dünyasıyla buluştu.
Swiss Otel’de gerçekleşen 68. EGE Toplantısı ile EGİAD yine başarılı bir organizasyona daha imza attı. Toplantıya ayrıca BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça da değerlendirmeleriyle katıldılar.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, birkaç gündür yaşanan gelişmelerin milletin devlete olan inancını ve hükümete olan güvenini sarsacak noktalara sürüklenmemesini umut ettiklerini söyledi. Kaya, “İş dünyası olarak istikrara ne kadar ihtiyacımız varsa, iyi yönetim, temiz siyaset, rüşvet ve yolsuzluklardan arınmış bir icraata da o kadar ihtiyacımız var. Hizmete talih olanların kendilerine emanet edilen kaynakları kullanırken adil, özenli ve dürüst olmaları esastır. Diliyoruz ki Türkiye bu badireyi demokrasisi ve hukuk sistemi güçlenerek atlatsın” dedi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça da, iş dünyasına moral bozmadan yatırıma devam etme çağrısında bulundu. Onatça, “Bizler iş insanıyız. Ekonomi moral bozukluğuna çabuk tepki verir. Büyük ülke olduğumuzu unutmadan yatırıma devam etmeliyiz” diye konuştu.
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ise, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını azaltması nedeniyle Türkiye’nin cari açığı finanse etme konusunda sıkıntı yaşayacağını söyledi. Swissotel Büyük Efes’teki toplantıda konuşan Yılmaz, FED’in tahvil alımlarını azaltma politikası nedeniyle dünya piyasalarında likidite bolluğu azalacaksa Türkiye’nin cari açığı finanse etmesinin zor göründüğünü söyledi. FED’in 10 milyar dolar varlık alımı azaltma kararı vererek ilk adımı attığını belirten Yılmaz, “Varlık azaltımı yapılacak ya da yapılmayacak tartışmaları bile piyasalarda çalkantı yaratmıştı. Bu yavaş yavaş düşürülecek. Bunun sonuçlarını dikkatle takip etmemiz lazım. Alınmaya çalışılan tasarrufu artırma tedbirlerinin yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Tasarrufu artırma yönündeki tedbirlerin ekonomide yaratacağı durgunluğu da dikkatli takip etmeliyiz. O denge kaçmamalı. 2014 kritik bir yıl olacak” dedi.
Seçime dikkat
2014’ten itibaren Türkiye’nin önünde 3 seçim olduğunu belirten Yılmaz, seçimle ilgili hükümetin güvence vermesine rağmen enflasyon konusunda tedirginliklerinin devam ettiğini söyledi. Merkez Bankası’nın enflasyon hedefine odaklanmasını isteyen Yılmaz, enflasyonda elde edilen sonucunun risk altında olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Hele hele dünya pazarlarının da daraldığı bir dönemde büyümeyi iç taleple desteklemek istersek, bu enflasyonist talepler yaratacak” diye konuştu.
TÜSİAD olarak demokratik standartların yükseltilmesi konusunu Türkiye’nin gündeminde tutmaya çalıştıklarını dile getiren Yılmaz, hak ve özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün güvence altına alınmasını istediklerini belirtti. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına son vermesinin üzüntü verdiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Seçim sistemi de Siyasi Partiler Yasası da rahatsız olduğumuz, çözümünü beklediğimiz konular. Hiç olmazsa genel seçimler öncesinde seçim yasasında bir düzeltme bekliyoruz. En azından Türkiye’nin baraj sorununu çözmesi gerekiyor. Yüzde 5’in üzerinde baraj sisteminin katılımcı demokrasiyi sağlayamayacağını görüyoruz.”
Hedef AB olsun
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik inancını canlı tutması gerektiğini belirten Yılmaz, “Üzüntülü zamanlarımız, kırgınlıklarımız var. Ama bu iş önemli bir pazarlık işi. Türkiye AB’ye girerse ikinci büyük ülkesi olacak. Bu kolay değil” dedi.
Büyüme hedeflerine de dikkat çeken Yılmaz, Türkiye’nin normal şekilde yüzde 4 büyüdüğünü ama büyümenin işsizliği azaltmayacağını belirterek, en az yüzde 6 büyüme öngördüklerini söyledi.
‘Türkiye’nin California’sı olun’
İzmir’in EXPO’yu kazanmasa bile iyi sonuçlar aldığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “İzmir rekabette kendini nasıl ayrıştıracağını fark etti ve kendine yeni bir yol çizdi. Fark yaratarak öne çıkabileceğini gördü. Bundan memnuniyet duydum. Tabi tek strateji az gelir. İzmir Türkiye’nin California’sı olsa. Silikon Vadisi İzmir’de kurulsa, çok güzel bir yaşam yeri olur. Ama maalesef kentleşme İzmir’in hızına yetişemedi. İzmir güzel İzmir, çok güzel İzmir. Güzel İzmir olarak devam etmesi için bu sıkıntıyı aşmasını diliyorum. Sağlık teması çerçevesinde başlatılan bu farklılaşma devam etmeli.”
Toplantıda TÜSİAD Danışmanı Soli Özel dış politika ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof.Dr. Seyfettin Gürsel ekonomi hakkında bilgi verdi.