74. EGE Toplantısı Gerçekleşti

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) 74. Ege Toplantısı, Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlendi. Toplantıya TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik’in yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt ile işadamları ve dernek üyeleri katıldı.

“RADİKAL ÖNLEMLER ALINMALI”

Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin gelişiminde TÜSİAD ve EGİAD gibi kurumlara önemli görevler düştüğünü söyledi. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik kararlarında sivil toplum örgütlerinin daha da önemli hale geldiğini açıklayan İlter, “Son yıllarda bazı yapısal önlemleri alabilseydik 2023 hedeflerine daha rahat ulaşabilirdik. Ancak, şu andaki performans verileri dikkate alındığında, kalan 8 yılda hedeflerin tutturulmasının zor olduğunu da görülüyor. Biz genç işadamları olarak günü kurtarmak değil uzun vadeli çözümlere odaklanmak zorundayız” dedi.

Ardından söz alan EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk ise, sayısal verilerle Türkiye ve Dünya’daki sivil toplum örgütlerine değindi. Türkiye’de 110 bin dernek bulunurken Fransa’da bu oranın 1 milyon 350 bine ulaştığını kaydetti.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ise, İzmir’de olmaktan ve kentin genç, dinamik ruhunu birebir yansıtan genç işadamlarıyla aynı çatıda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Girişimciliğin İzmir’in kültürüne işlediğini söyleyen Bilecik, “İzmir her zaman bir bayrak şehri oldu. Marşıyla, boyozuyla, fuarlarıyla, Dario Moreno’suyla Türkiye’nin çağdaşlaşma yolunda bayraktarlığını yapan bu kent diğer kentler içinde en tepededir. O nedenle bu kente gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz ve her zaman gelmeye de hazırız” diye konuştu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, hukuk, demokrasi ve özgürlükler ülkesi olmanın Türkiye için elzem sayıldığını açıkladı. Bilecik, “15 Temmuz darbe girişiminin zorunlu kıldığı olağanüstü hal (OHAL) geride bırakılarak olağan devlet hukukuna geri dönülmeli. Eğer açık toplum olamazsak, özgürlükleri güvence altına alamazsak hak ettiğimiz yerde olamayız” dedi.

“SEÇİM GÜVENLİĞİ ZEDELENDİ”

Toplantıda Anayasa referandumuna değinen Başkan Bilecik, seçim güvenliğinin işleyen bir demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu kaydetti. Bilecik, “Türkiye’nin sahip olduğu olumlu karnenin kesinlikle değişmemesi gerekiyordu. Tarihimizin en önemli seçimlerinden birinin seçim güvenliği anlamında zedelenmesi üzücü oldu. Daha önümüzde onlarca seçim olacak. Ama oluşacak şüphe, seçimlerden bile daha önemli olacak. Böyle bir mirasa sahip olduk. Umarım bu önümüzdeki günlerde farklı bir değişime uğrar” ifadelerini kullandı.

“TOPARLANMAMIZ İMKÂNSIZ OLUR”

Türkiye’nin atılıma geçmek için artık beklemeye tahammülü olmadığını açıklayan Başkan Bilecik, “Hemen yola koyulsak bile önümüzde sadece 18 ay var. Eğer bu süreyi de seçim süreciyle geçirirsek çok kan kaybeder ve neredeyse toparlanmamız imkansız hale gelir. Onun için bizim yapısal reformları süratle hayata geçirmemiz şart” dedi. Hukuk, demokrasi ve özgürlükler ülkesi olmanın Türkiye için elzem sayıldığını açıklayan Bİlecik, “Bu hedefler için alınması gereken tedbirler açıktır. 15 Temmuz darbe girişiminin zorunlu kıldığı OHAL geride bırakılarak olağan devlet hukukuna geri dönülmeli. Eğer açık toplum olamazsak, özgürlükleri güvence altına alamazsak hak ettiğimiz yerde olamayız” diye konuştu.