EGİAD Sosyal Kültürel Etkinlikler Merkezi Açıldı

EGİAD Tarihi Yapıyı Canlandıran İlk STK Oldu…EGİAD’ın İzmir’in Tarihi Alanı ve Kemeraltı’nı canlandırmak, şehir turizmine katkı sağlamak amacıyla restore ettiği tarihi Portekiz Sinagogu, Sosyal Kültürel Etkinlik Merkezi’ne dönüştürülmesinin ardından düzenlenen törenle açıldı. Musevi Cemaati Vakfı işbirliği ile gerçekleştirilen açılış törenine İzmir protokolü ve basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Açılış töreninde, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, İzmir Musevi Cemaati Başkanı Sami Azar, Türkiye Yahudi Topluluğu Başkanı İzak İbrahimzade konuşma yaptı. Protokol ve kamuoyundan tam not alan Merkez, resmi etkinliklere ev sahipliği yapacak.

17. yüzyılda inşa edilmiş olan Portekiz Sinagogu, Musevi Cemaati Vakfı ile yapılan protokol neticesinde Ege Genç İşadamları Derneği tarafından restore edilerek sosyal kültürel etkinlik merkezi olarak şehrin kullanımına sunuldu. Bir Sivil Toplum Kuruluşu tarafından gerçekleştirilen tarihi restorasyon sonucu Sosyal Kültürel Etkinlik Merkezi’ne dönüştürülen yapı, bölge için örnek teşkil etti. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, “İzmir’in tarihi alan ve Kemeraltı Bölgesine hareket kazandırmak, tüm tarihi ve turistik şehirlerde olduğu gibi old city/tarihi şehir merkezi olarak bölgenin kullanımını arttırabilmek adına yapılan çalışmalara destek vermek amacıyla, 2015 yılında ortaya attığımız sosyal tesis fikrini bugün başarıyla hayata geçirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bölgesel paydaşlarımız ile bu projenin hayata geçirilmesinde ortak sorumluluk bilinci ile hareket ettik. Amacımız bu yapının sadece EGİAD ve üyelerine değil, İzmir’deki tüm STK, şirket, oda ve kurumların, sosyal ve kültürel etkinlikleri ile iş toplantıları için ev sahipliği yapmasıdır. Bu yapı yaşadıkça ve şehrin tüm paydaşları tarafından kullanımı arttıkça yaptığımıza proje amacına ulaşmış olacak ve tarihi alanın hareketlenmesine katkı sağlayacaktır. Amacımız, diğer STK, kurum ve şirketlerinde bölgede benzer projeler gerçekleştirerek, ulaşılmaya çalışılan hedefe yönelik inisiyatife katkı sağlaması adına bir rol model olmaktı. Bu projenin hayata geçirilmesinde, öncelikle sahip oldukları yapıyı restorasyon karşılığı 20 süre ile EGİAD Sosyal ve Kültürel Tesisi olarak tahsis eden, İzmir’in tarihi ve kültürel zenginliğinin bir parçası olan İzmir Musevi Cemaatine, Mali olarak sağladıkları destek ve sponsorluklarla İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Odeabank, Folkart, Arkas Holding, Kaya Turizm, CMS, Asmira Grup, Koç İnşaat, Sun Tekstil, Hanif Pehlivanoğlu, Barçın Spor, Borkim, Ege Ulaşım ve Medmar’a, ayrıca ayni ve maddi katkılar koyan daha onlarca üyemize Yardım ve desteklerini esirgemeyen İzmir Valiliği, Konak Belediyesi ve Tarkem’e, Projenin restorasyonunu gerçekleştiren Umart Mimarlık ve Yönetim Kurulu Üyemiz Mahir Kaplan’a teşekkürü bir borç biliriz” dedi.
İlter, “Symirna Agorası’nın batısında Havra Sokağı yakınında yer alan Portekiz Sinagogu’nun restorasyon süreci 2015’ten bu yana süregelen bir zamanı kapsadı. Dernek olarak Musevi Cemaati, Dış İşleri Bakanlığı ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu ve ilgili kurum nezdinde izin süreçleriyle 3 yıllık bir çalışma gerçekleştirdik. 1976 yılında geçirdiği yangın sonrasında uzun süre depo olarak kullanılan Sinagog, donatılarının büyük bir kısmını yitirmişti. Yapının iç plan düzeni neredeyse tamamen yok olmuş ve değiştirilmişti. Restorasyon çalışmalarını yaparken, EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi olarak kullanılacak yapının özgün değerine kavuşması amaçlandı. Kentimize katma değer sağlayacak bir proje olduğunu düşünüyoruz. EGİAD’ın Kemeraltı’na adım atmış olması; STK’ların veya birçok özel yatırımcının bu bölgedeki yapıları ve eseri ayağa kaldırmak üzere harekete geçebileceğini gösteriyor. Bu proje, bölgedeki sosyal dönüşümünün, değişimin, hareketlenmenin daha hızlı olmasına katkı sağlayacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Aydın Buğra İlter restorasyon çalışmaları sürecinde sponsor olan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi takdim etti.

Projenin Amacı ve Kullanım Alanı

EGİAD Başkanı İlter projenin amacını ve kullanım alanı ise şu şekilde sıraladı:
• Anıtlar Kurulu tarafından tescillenmiş tarihi bir binanın restorasyonu yapılarak kentin tarihi ve kültürel dokusuna katkı sağlanması,
• Şehrin eski kent merkezi olan Kemeraltı’nın kullanımının artırılması,
• EGİAD sosyal ve kültürel aktivitelerinin yapılabileceği saygın bir tesisin hem üyelere hem de şehrin tüm paydaşlarına kazandırılması,
• Şehirde öncü bir adım atılarak EGİAD marka değerine katkı sağlanması,
• Şehirdeki genç girişimcilere çalışma alanı sağlanması,
• Kemeraltı konusunda iş dünyası ve STK’lar nezdinde bir ilgi yaratılması,
Kullanım alanını özetlersek;
• Toplantılar
• Sunumlar, eğitimler
• Kurul ve Etkinlik Toplantıları
• Girişimcilik ekosistemi ile ilgili aktiviteler
• Sergiler
• Kokteyl ve sosyal eventler
• Ve diğer tüm etkinlikler