Yaşama Şansımız Olmasa Bile, Yaşatma Şansımız Mutlaka Vardır!
EGİAD’da gerçekleşen organizasyona, İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Bayrakçı, Florence Nightingale Hastanesi Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yaman Tokat, İstanbul Bilim Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr Cemal Ata Bozoklar, EGİAD iş dünyası ve sağlık sektörü mensupları katıldı. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Türkiye’de organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını belirterek, bugün, organ naklinde gelinen noktanın hiç de küçümsenmeyecek boyutta olduğuna vurgu yaptı.
Türkiye’de organ naklinde ve bağışında 10 sene öncesine göre inanılmaz bir noktaya ulaşıldığını hatırlatan Kaya, “2000 yılında 300 olan böbrek nakli sayısı, 2013 yılında 3 bine çıktı. Türkiye’de diyaliz hastası sayısındaki artış, önemli oranda yavaşladı. Karaciğer nakli sayısı ise yılda bini aştı. Ayrıca kadavradan organ nakli konusunda da umut verici gelişmeler var. Organ bağışı yapanların oranının, Batı’da ortalama milyonda 25, Türkiye’de ise milyonda 4.6 kişi düzeyinde olduğu bilinmekte. Bu oranı bilinçlendirme ile arttırmak mecburiyetindeyiz” dedi.
Florence Nightingale Hastanesi’nin Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yaman Tokat ise, her yıl 2 bine yakın kişinin organ bağışı sırasında nakil beklerken öldüğünü hatırlatarak, “Her yıl bekleyenler sırasına 8 bin yeni isim eklenmekte ve tüm başarılara rağmen her yıl karaciğer naklinde 2 bin açık verilmekte. Canlı nakilde 103 canlının 7’sini kaybetmişiz. Bu rakam yüzde 94 sonuca ulaşmışız demektir. Ancak bu rakamlar bile yetersiz. Dünyada yılda 200 bin civarı, günde 500 kişi karaciğer nakli olamadığı için ölüyor. sağlık bakanlığı organ naklini 2010 yılında tamamen karşılama kararı alarak önemli bir adım attı. Ancak sağlık sisteminde tavan noktasında eşit hizmet alınmalı. En fakir de en zengin de tavandan hizmet almalı. Ülkemizde bir nakil 43 bin dolara yapılıyor ve tamamını SGK karşılıyor. Bizden 10 yıl daha geride olan ABD ise 600 bin dolara yapıyor ve daha çok donör bulabiliyor. Çünkü onlar tıp alanında bir marka. Biz de canlı nakilde çok iyi olduğumuzu, bir marka değerimiz olduğunu kanıtlamalıyız” dedi.